Varför Lova?

- Jo, ida skulle ni ha vuri me ve Gruva. Fint folk va dä som kom å hälsa på. Dä va landshövdingen Holmberg å så två av kommunalherra från Gnesta. Ja tror di hette Uddberg och Bergner.
- Di kom för å se hur en skulle kunna utveckla turismen, som di sa. Ja, de hade en inte kunna tänki sej när en stog ve Älgsjöbacken å vaska malm på förtitale, att en skulle bli turistobjekt.

Lova Spångberg vaskar malm vid Älgsjöbackens gruva 1943.  Foto: Callegrafen

Lova (Lovisa) Spångberg är min favoritroll i guidespelen. Hon levde i gruvbygden fram till 1950 och jag har intervjuat många om hennes liv och leverne. Fattigt och slitsamt hade hon det och det måste ha varit kämpigt att vara nästan ensam kvinna bland alla gruvkarlar. Men det var ruter i henne. Hon var duktig och morsk och inte rädd för något, berättade hennes granne Hilma i Lövan.
För mig symboliserar hon generationers kamp för att överleva och som kvinna försöka hävda sig i manssamhället. En god vän sa att hon tyckte det fanns mycket Lova i mig. Det är kanske därför jag känner så starkt för henne och vill förmedla hennes livsgärning till nutidens människor.
Kulturarv talas det mycket om idag. Som en kulturintresserad politiker i Gnesta kommun har jag anledning att fundera över hur detta arv ska hanteras. I våra guidespel försöker vi levandegöra det: Kommunens alla vackra medeltida kyrkor, vikingarnas färder i det som förr var en havsvik och nu är Sillen, Frösjön, Klämmingen och Marvikarna, den omfattande järnmalmshanteringen, den sörmländska dialekten och människorna som arbetade hårt - och roade sig med sång, spel och dans.

Välkommen

till en annorlunda dag i sällskap med personer, som stiger fram ur det förflutna och berättar sin historia.

Egentligen heter jag Kerstin Landin, men de flesta av mina gäster kallar mej Lova efter gumman, som vaskade malm.

Gör ett besök hos mej och mina gamla och nya vänner i Åkers Bergslag!

 

 

minnstext

Mer än Lova

 

När Svealandsbanan invigdes vid Läggesta station fick Lova uppträda inför själva kung Carl Gustaf i ett spel tillsammans med bland andra Hertig Karl och Harry Martinsson.

Men ibland tröttnar Lova på sitt huckle och sitt gamla förklä och förvandlar sig till någon annan.

I 12 år var hon Grevinnan Silfversparre i Bellmanspelet. Här gästar hon Vackerby hage i Gnesta.

I sångspelet Maria, Maria spelade hon soldathustruns grannfru och gudmor och anförde både bröllopsdans och hyllningssång. 

Som städfru har hon häcklat Rektor Goding på Solbacka internatläroverk, som Jan Guillou har som förebild i sin roman Ondskan.

Hon medverkade de första åren i Gnestarevyn som körsångare och aktör.

Här är smakprov ur de tidigare revyerna och här kommer du till Gnestarevyns hemsida.

Senast våren 2014 var hon med i Solviksrevyn.

Och se upp på Södertuna slott! I höst vänder hon åter, den stackars slottsfrun Christina Wachtmeister, född Hall, som sörjer sin lycksalige bror John.

 

(Foto: Krister Karlsson)

 

 

 

  Solviks skola

 
 

Irma Andersson, Sara Larsson och Anna-Lisa Gustafsson hälsar välkomna till den gamla folkskolan, som upphörde 1953. Nu serveras här kaffe och smörgås till gäster från när och fjärran. 
Anna-Lisa har själv gått i skolan och berättar gärna om sin skoltid.
Hantverk från bygden, vykort och små griffeltavlor finns att köpa.

 

 
Solviks skola invigdes 1887. Lärare blev Alfred Ljung och han tjänstgjorde vid Solvik under hela sin lärargärning. 
En byskollärare vid den här tiden var tvungen att vara kunnig med många sysslor och han blev den som allt skulle bestyra i denna trakt – från att slakta kor till att laga skor.
En av hans elever, Ivar Eriksson, och hans fru Elna-Maja blev sen lärare nästan fram till att skolan lades ned. Många av skolans gamla elever har mycket ljusa minne av sin skolgång.
 
Kanske kan det vara en förklaring till att skolan idag fortfarande intar en central plats i bygden och att de gamla eleverna vill träffas och är villiga att lägga ned många frivilliga timmar för skolans yttre underhåll och inre verksamhet. 
För gästande turister har Solvik de senaste åren blivit ett mycket uppskattat besöksmål. Skolan ligger vackert på sluttningen mot Trynsjön. 
När den första turistbussen parkerade på skolgården blev nyfikenheten stor. Här är två bussar med 100 gäster på besök. Då var det fullsatt!  
Kaffe med dopp serveras efter beställning.  
Föremål från skoltiden väcker intresse, liksom bilder från filminspelningar från den genuina miljön - exempelvis Rasmus på luffen med Allan Edvall.
En nybyggd ramp gör det lätt att ta sig in i skolan. Förutom wc finns utedasset bevarat – med plats för tre i bredd, f
ör den som så önskar!
 

 

Skollokalerna hyrs ut till olika ändamål, t.ex. sammanträden, kurser, fester m.m. Hyran är 500:- per hyrestillfälle och dag. Då disponerar man alla utrymmen på nedre planet med porslin, glas, diskmaskin m.m.

Stiftelsen Solviks Skola ordnar diverse aktiviteter för att hålla liv i bygden, t.ex. Loppis, vandringar och cykelutflykter i Solviksomgivningar samt Knytis med dans.

Vill du veta mer?
Kontakta 
Stiftelsen Solviks skola 
Sture Larsson 
tel 0158-340 84

(Kopia av denna tänkvärda skylt finns att köpa. Ring Sture.)

 

Maria, Maria
Sångspel om ett kvinnoöde från
1700-talets Gåsinge-Dillnäs

Två föreställningar gavs vid Skottvångs gruva 
och två vid Gästgivargården i Gnesta sommaren 2005, 
med god anslutning trots regnigt väder. 

2006 gavs två föreställningar vid Skottvångs gruva, 
en vid Gryts hembygdsgård och två vid Gästgivargården, Gnesta 
(fast den första fick avbrytas av ösregn)
            

Det finns inga närvarande planer att åter uppföra spelet. 

Sångspelet ”Maria, Maria” tar sin början i en händelse från senare delen av 1700-talet. Den unga soldatdottern Maria Lijf lämnar sin familj i Dillnäs socken för att arbeta på olika pappersbruk i Södermanland. I och med sitt gifte med blivande soldaten Johan Daniel Vougt hamnar hon i omständigheter som kommer att skapa problem både för såväl familj, kyrkan och för henne själv – och inte minst för mannen i hennes nästa gifte. När förste maken Johan Daniel rapporteras stupad i kriget flyttar hon nämligen tillbaka till föräldrahemmet och gifter sig med den hygglige drängen Erik Jansson från Dillnäsby.

Men efter ett antal år tar dramat fart igen, då hennes första man helt oväntat återvänder.

Det som hände Maria var förvisso inte ovanligt i gångna tider, det har den numera bortgångne soldatforskaren Evert Wahlberg vittnat om. Men att händelsen är så väl dokumenterad som i Marias fall är nog rätt ovanligt. I flera år har hennes ättlingar i den Dillénska släktföreningen arbetat med att dokumentera hennes öde och Sive Karlsson har förmedlat deras resultat i Gåsinge-Dillnäs Sockenkrönika. När Gåsinge-Dillnäs Hembygdsförening firade sitt 50-årsjubileum 1997 fick man av Gnesta Guidesällskap en föreställning av det då nyskrivna sångspelet ”Maria, Maria” som present.

Flera av aktörerna känns igen från Bellmanspel och Gnestarevy. Maria gestaltas denna gång av Jenny Brixmark och runt sig har hon 25 aktörer som spelar, sjunger och dansar – och förstås spelar teater. Henning Landin regisserar och tillsammans med Leif Brixmark har han också stått för musiken. Men här finns också inslag av sörmländsk folkmusik. Musikanter från Gnesta Musiksällskap medverkar.  För manus och sångtexter står Bengt Landin.
_____________________________________________________________________

Bilder från föreställningarna i Skottvångs gruva juli 2005
Foto: Göran Nilsson

Först kommer korven, etter kommer steka

 
Först kommer korven, etter kommer steka...

 

Långdans

Långdans med Mor Britta i täten.

 

På krogen

På krogen, där Muntergök och Marias man Johan Daniel värvas till ryska kriget.

Maria och barnen

Maria och barnen har det slitsamt på bruket och vänder hem till sina föräldrar, sen hon fått bud att hennes man dött.

Drängen Erik och Maria fattar tycke för varandra och gifter sig

Drängen Erik och Maria fattar tycke för varandra och gifter sig.

Johan Daniel kommer hem från Ryssland

Johan Daniel kommer hem från Ryssland. 
OCH HUR GICK DET DÅ?

___________________________________________________________________________________

Bilder från föreställningarna i Skottvångs gruva juli 2006
Foto: Göran Nilsson

Barnaktörer i blåbärsskogen  

Barnaktörer i blåbärsskogen. 


Inte är han väl helt nykter, prästen... 

Inte är han väl helt nykter, prästen...


Vem kommer nu? 

Vem kommer nu?


Jo, det är värvning till ryska kriget på gång.
Jo, det är värvning till ryska kriget på gång.


Godnatt, Morfar!  

Godnatt, Morfar!


Mats, Mattias och Bertil  

Mats, Mattias och BertilTack för den här gången! 
Tack för den här gången!

Copyright © 2013. All Rights Reserved.